onsdag 9 maj 2012

Kola och nötter

Finns det något godare kakor än de som är gjorde av mördeg? Kanske, kanske inte men de är i alla fall en av mina favoriter, goa spröda mördegskakor. Nötterna kan uteslutas om allergi finns, de är goda ändå. Då kan du pudra över lite florsocker strax innan serveringen istället.

Fyllda mördegsformar med kola och nötter

Till cirka 20-25 stycken behöver du:

 Mördeg:
100 g smör eller margarin
2 msk florsocker
2 msk glykossirap
1 msk vaniljsocker
1 äggula
3 dl vetemjöl
Fyllning:
2 dl vispgrädde
50 g smör eller margarin
3 dl socker
2 msk ljus sirap
Garnering: lite av varje (mindre än näve): hasselnötter, sötmandel, valnötter

Gör så här:
1. Arbeta samman ingredienserna till mördegen
2. Lägg i en plastpåse och låt vila i kylskåp i minst en timme
3. Tryck ut degen i aluminiumformar
4. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 6- 8 minuter
5. Låt svalna innan de eventuellt tas ut ur formarna
6. Hacka eller kör nötterna i en matberedare lite lätt. De ska vara i lagom stora bitar.
7. Blanda samman ingredienserna till fyllningen i en tjockbottnad kastrull och koka tills massan håller 120 grader eller gör ett kulprov.
8. Fyll kolan i formarna. Var här försiktig då kolan är jättevarm!
9. Strö över eventuellt nötter innan kolan hinner stelna.
10. FIKAAAA!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar